VDS Advocaten

Een voorlopige oplevering weigeren: kan dat? 

voorlopige oplevering weigeren

Bij het bouwen of renoveren van een pand komt er veel kijken voor alle betrokken partijen. Een van de belangrijkste momenten in het bouwproces is de voorlopige oplevering. Wat houdt zo’n voorlopige oplevering precies in? Kan je een voorlopige oplevering weigeren? En welke stappen dien je te nemen om deze weigering mogelijk te maken? Hieronder lees je er alles over.  

Wat is een voorlopige oplevering? 

De voorlopige oplevering is een formeel moment in het bouwproces, waarbij de aannemer de werken beschouwt als afgerond en de bouwheer de kans krijgt om het resultaat te inspecteren. Hierbij is het de bedoeling om te controleren of de werken werden uitgevoerd volgens de plannen en de overeengekomen kwaliteit. Dit is eveneens het moment waarop eventuele zichtbare gebreken worden genoteerd. Vanaf het moment dat de voorlopige oplevering wordt aanvaard, begint de waarborgtermijn voor de aannemer. 

Heb je twijfels over de kwaliteit van oplevering? Contacteer ons zodat wij dit mee kunnen analyseren vanuit juridisch oogpunt. 

Wat is het verschil met een definitieve oplevering? 

Op het vlak van de oplevering van bouwwerken kent België een tweefasensysteem: de voorlopige oplevering en de definitieve oplevering. De definitieve oplevering, zoals bepaald door de wet Breyne, vindt doorgaans minstens één jaar na de voorlopige oplevering plaats. Dit geeft de bouwheer voldoende tijd om eventuele verborgen gebreken op te merken. De definitieve oplevering brengt twee belangrijke gevolgen met zich mee: 

  • De tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer voor ernstige gebreken, zoals bijvoorbeeld structurele problemen, begint te lopen vanaf de definitieve oplevering.  
  • Vanaf de definitieve oplevering is de aannemer niet meer verantwoordelijk voor de zichtbare gebreken, al zijn er enkele uitzonderingen op deze regel. 

Kan je een voorlopige oplevering weigeren?  

De voorlopige oplevering weigeren is enkel mogelijk bij ernstige tekortkomingen. Dit betekent dat je de oplevering dus niet kunt weigeren vanwege kleine foutjes of onbelangrijke details. Het is dan ook van cruciaal belang dat twee belangrijke criteria vervuld moeten zijn om het weigeren van een voorlopige oplevering te rechtvaardigen: 

  • Financiële verhouding – Het kostenplaatje voor de herstelling van de gebreken moet in verhouding tot de totale waarde van de geleverde werken aanzienlijk zijn. 
  • Doelmatig gebruik – Het pand kan niet langer bruikbaar zijn voor het eigenlijke en beoogde doel. Denk bijvoorbeeld aan een woning die niet normaal bewoonbaar is. 

Is er enkel sprake van minder ernstige gebreken? Dan is het voor de bouwheer onmogelijk om de voorlopige oplevering te weigeren. Je kunt wél de gebreken oplijsten in een proces-verbaal en de aannemer vragen om deze mankementen binnen een redelijke termijn te herstellen.  

Moet je een advocaat inschakelen? 

Het kan nuttig zijn om een advocaat in te schakelen als je een voorlopige oplevering wilt weigeren of gebreken wil oplijsten in een proces-verbaal. De aanvaarding of weigering van een voorlopige oplevering kan immers heel wat juridische en financiële gevolgen hebben. Een ervaren advocaat in bouwrecht kan je adviseren en begeleiden in de te nemen juridische stappen. Ook kan een advocaat je helpen bij de onderhandelingen met de aannemer, om op die manier een langdurige procedure te vermijden.  

Heb je vragen over de voorlopige oplevering of wil je advies over je specifieke situatie? Dan is het raadzaam om professioneel juridisch advies in te winnen om de juiste beslissing te nemen.  Neem dan contact op met ons advocatenkantoor voor een vrijblijvend adviesgesprek. 

Inhoud

Picture of Guy Van Der Steichel

Guy Van Der Steichel

Guy Van Der Steichel is een advocaat met meer dan 30 jaar ervaring aan de Antwerpse balie. Zijn specialisaties situeren zich vooral in bouwrecht en verzekeringsrecht. In 1991 richtte hij het advocatenkantoor VDS advocaten op. Via deze website wenst hij iedereen te informeren.

LEES ONZE ARTIKELEN

Meer lezen over onze expertises
× Chat met ons