VDS Advocaten

Verborgen gebreken: waar moet je op letten en wat zijn veelvoorkomende voorbeelden? 

verborgen gebreken voorbeelden

Wanneer je een woning of bedrijfsruimte koopt, verwacht je dat alles in orde is. Toch komt het regelmatig voor dat gebreken pas na de aankoop opduiken. Hierbij kan het gaan om ‘verborgen gebreken’ die zowel praktisch als financieel aanzienlijke problemen veroorzaken. Hieronder bespreken we wat verborgen gebreken precies zijn, geven we verschillende voorbeelden van verborgen gebreken en leggen we uit wat je als koper kunt doen als je hiermee geconfronteerd wordt.  

Wat is een verborgen gebrek? 

Verborgen gebreken bestaan reeds op het moment van aankoop, maar komen pas later aan het licht. Er zijn verschillende criteria om te bepalen of het al dan niet gaat om een verborgen gebrek: 

  • Het probleem mag niet zichtbaar zijn bij een normale bezichtiging voorafgaand aan de aankoop. De koper mag dus niet op de hoogte zijn. Wanneer het gebrek vooraf schriftelijk werd vermeld door de verkoper, zal het gebrek ook niet meer onder de verborgen gebreken kunnen vallen.  
  • Het gebrek moet als voldoende ernstig worden beschouwd: de koper zou, indien hij afwist van het gebrek, afgezien hebben van de aankoop of aanzienlijk minder betaald hebben 
  • Het gebrek moet op het moment van de verkoop al aanwezig zijn geweest 

Het is cruciaal om een duidelijk onderscheid te maken tussen een verborgen gebrek en een zichtbaar gebrek. Waar zichtbare gebreken door de koper worden aanvaard op het moment van de eigenlijke aankoop, vallen verborgen gebreken onder de wettelijke bescherming van de koper.  

Verborgen gebreken voorbeelden 

Verborgen gebreken komen in verschillende vormen en maten voor, afhankelijk van het soort vastgoed dat je hebt gekocht. Enkele veel voorkomende voorbeelden van verborgen gebreken zijn:  

  • Vochtproblemen – Schimmel of vochtplekken in muren die niet meteen zichtbaar zijn bij een bezichtiging maar pas later zichtbaar worden 
  • Problemen met de riolering – Lekkages of verstoppingen die na verloop van tijd voor immense schade en kosten kunnen zorgen. 
  • Structurele problemen – Gebreken in de fundering, zoals verzakkingen of scheuren die niet direct opvallen. 
  • Problemen met elektriciteit of leidingen – Foutief geïnstalleerde elektriciteit of verouderde leidingen die een veiligheidsrisico vormen. 
  • Isolatieproblemen – Ontbrekende of slecht aangebrachte isolatie. 

Wat kan je doen bij een verborgen gebrek? 

Als koper van een pand met verborgen gebreken heb je eigenlijk twee opties: je kunt je geld geheel terugvorderen door de verkoop te ontbinden of je eist een deel van de koopsom terug om de gebreken te kunnen herstellen.  

De keuze hangt grotendeels af van de ernst van de gebreken en de verantwoordelijkheid van de verkoper. Wil je als koper actie ondernemen? Dan is het belangrijk om niet te lang te wachten. Het is namelijk vereist om als koper binnen een korte termijn actie te ondernemen. Als je niet tijdig handelt, kan het moeilijk worden om te bewijzen dat het gebrek al bij de aankoop aanwezig was. 

Een advocaat gespecialiseerd in vastgoedrecht kan je adviseren op basis van jouw unieke situatie, kan je helpen om de juiste stappen te ondernemen, kan een sterke zaak opbouwen én kan, indien nodig, de juridische procedures opstarten. Zo handel je niet alleen tijdig en correct volgens de wettelijke termijn, maar zorg je er ook voor dat je krijgt waar je recht op hebt. 

Heb je vragen over verborgen gebreken of wil je advies over jouw specifieke situatie? Neem vandaag nog contact op met ons advocatenkantoor voor professioneel juridisch advies. 

Inhoud

Picture of Guy Van Der Steichel

Guy Van Der Steichel

Guy Van Der Steichel is een advocaat met meer dan 30 jaar ervaring aan de Antwerpse balie. Zijn specialisaties situeren zich vooral in bouwrecht en verzekeringsrecht. In 1991 richtte hij het advocatenkantoor VDS advocaten op. Via deze website wenst hij iedereen te informeren.

LEES ONZE ARTIKELEN

Meer lezen over onze expertises
× Chat met ons