VDS Advocaten

Aansprakelijkheid onder de loep: kan je nog persoonlijk aansprakelijk gesteld worden met een BV? 

persoonlijke aansprakelijkheid BV

Als ondernemer wil je natuurlijk zo weinig mogelijk risico lopen met je persoonlijke vermogen. Tal van Belgische ondernemers kiezen er dan ook voor om hun zaak of onderneming op te richten als BV (Besloten Vennootschap). Wat betekent deze rechtsvorm precies? Hoe zit het met de aansprakelijkheid van een BV? Kan je nog steeds persoonlijk aansprakelijk worden gesteld? En is deze aansprakelijkheid eigenlijk geplafonneerd? Hieronder gaan we  dieper in op deze materie zodat jij niet voor onaangename verrassingen komt te staan. 

Wat is een BV? 

Een BV (= Besloten Vennootschap) is een populaire rechtsvorm voor Belgische ondernemers. De BV geldt als rechtspersoon, die functioneert als een afzonderlijke, juridische entiteit. Dit betekent dat de vennootschap zélf verantwoordelijk is voor alle schulden en verplichtingen – en dat geheel los van het privévermogen van de aandeelhouders of bestuurders. Aandeelhouders zijn dus enkel aansprakelijk voor het ingebrachte kapitaal, waardoor de BV een populaire keuze is voor ondernemers die hun persoonlijke bezittingen willen beschermen tegen zakelijke risico’s. 

Wat betekent de term ‘aansprakelijkheid’? 

De term ‘aansprakelijkheid’ verwijst naar de verantwoordelijkheid om bepaalde schade te vergoeden en/of specifieke verplichtingen na te komen. In een zakelijke context gaat het bijvoorbeeld om schulden, contractuele verplichtingen en/of schade die berokkend werd door handelingen van de onderneming of haar bestuurders. Afhankelijk van de door jou gekozen rechtsvorm, ben je als persoon beperkt of onbeperkt aansprakelijk. We belichten het verschil tussen beide vormen van aansprakelijkheid hieronder. 

Het verschil tussen beperkte en onbeperkte aansprakelijkheid 

Een van de eerste overwegingen bij het oprichten van een onderneming is de keuze tussen beperkte en onbeperkte aansprakelijkheid: 

  • Beperkte aansprakelijkheid. Dit betekent dat de aansprakelijkheid van de aandeelhouders of bestuurders beperkt is tot het ingebrachte kapitaal van de onderneming. Dit is het geval bij een BV of NV. In principe zijn je privébezittingen dus beschermd  en kan je alleen het geld verliezen dat je in de vennootschap hebt gestoken. 
  • Onbeperkte aansprakelijkheid. In deze situatie, zoals het geval is bij bijvoorbeeld een eenmanszaak, zijn de eigenaars, vennoten of zaakvoerders volledig aansprakelijk voor de schulden en verplichtingen van de onderneming. Dit betekent dat zowel het zakelijk vermogen als het privékapitaal kan worden aangesproken door schuldeisers, wat meer risico met zich meebrengt.  

Ben je nog persoonlijk aansprakelijk in een BV? 

Hoewel de BV bekend staat om haar beperkte aansprakelijkheid, zijn er bepaalde situaties waarin een bestuurder of oprichter toch persoonlijk aansprakelijk gesteld kan worden. Het is dus cruciaal om te begrijpen dat het principe van beperkte aansprakelijkheid niet absoluut is. Hier zijn enkele situaties waarin persoonlijke aansprakelijkheid toch kan gelden: 

  • Fouten in het bestuur. Bestuurders kunnen persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor beslissingen, daden of gedragingen die kennelijk onvoorzichtig of onzorgvuldig zijn. Het gaat hier veelal om grove fouten die ze maken in hun rol als bestuurder. Denk hierbij aan wanbeheer, onvoldoende ingebracht kapitaal, wettelijke verplichtingen niet nakomen, fraude of nalatigheid. 
  • Onaanvaardbaar faillissement. In het geval van een faillissement binnen de drie jaar kan een oprichter persoonlijk aansprakelijk worden gesteld als blijkt dat het kapitaal bij de oprichting kennelijk ontoereikend was voor de normale uitoefening van de activiteit over ten minste 2 jaar. Naast de oprichtersaansprakelijkheid kan een bestuurder die door het begaan van een kennelijk grove fout heeft bijgedragen tot het faillissement ook individueel aansprakelijk gesteld worden. 

Geplafonneerde aansprakelijkheid voor een vennootschap 

De aansprakelijkheid van bestuurders is sinds 1 mei 2019 ook wettelijk beperkt tot een bepaald maximumbedrag. Dit plafond wordt bepaald op basis van de laatste drie boekjaren van je vennootschap en is afhankelijk van verschillende parameters, zoals het balanstotaal en de omzet. Dit maximumbedrag bedraagt 12 miljoen euro voor de grootste vennootschappen en minimum 125.000 euro voor de kleinste vennootschappen. Zoals vaker zijn er ook belangrijke uitzonderingen op te tekenen waarbij deze geplafonneerde aansprakelijkheid niet van toepassing is.  

Je merkt het meteen: hoewel een BV een uitstekende manier is om je privévermogen te beschermen door de beperkte aansprakelijkheid, is het cruciaal om te beseffen dat je onder bepaalde omstandigheden alsnog persoonlijk aansprakelijk kunt worden gesteld. Het is daarom van cruciaal belang om zorgvuldig te werk te gaan als bestuurder en te voldoen aan alle wettelijke vereisten. Mocht je twijfelen over je aansprakelijkheid of ben je geconfronteerd met een situatie waarin je persoonlijke aansprakelijkheid ter sprake komt, dan is het altijd raadzaam om een advocaat gespecialiseerd in vennootschapsrecht aan te spreken.  

Wil je als zaakvoerder meer weten over aansprakelijkheid in een BV of heb je vragen over je persoonlijke situatie? Neem contact op met ons advocatenkantoor voor deskundig advies. 

Inhoud

Picture of Guy Van Der Steichel

Guy Van Der Steichel

Guy Van Der Steichel is een advocaat met meer dan 30 jaar ervaring aan de Antwerpse balie. Zijn specialisaties situeren zich vooral in bouwrecht en verzekeringsrecht. In 1991 richtte hij het advocatenkantoor VDS advocaten op. Via deze website wenst hij iedereen te informeren.

LEES ONZE ARTIKELEN

Meer lezen over onze expertises
× Chat met ons