Wanneer je wordt ontslagen, zit je vaak met heel wat vragen, onduidelijkheden en onzekerheden. Wat moet je allemaal in orde brengen na je ontslag? Welke formaliteiten mag je niet vergeten? Waar heb je recht op wanneer je wordt ontslagen? En wat doe je als je ontslag onterecht is? Hieronder geven we jou een duidelijk overzicht van de stappen die je kunt ondernemen na een ontslag, belichten we jouw rechten als Belgische werknemer en leggen we uit wat je kunt doen als je ontslag onrechtmatig blijkt.
Wat moet je in orde brengen na je ontslag?
Ontslagen worden? Dat is een emotionele en pijnlijke ervaring. Het is echter wel cruciaal om zo snel mogelijk je administratie in orde te brengen. Zorg er dus zeker voor dat je alle nodige documenten van je werkgever ontvangt, waaronder:
- De laatste loonfiche
- De individuele rekening
- Het vakantieattest
- Het werkloosheidsattest C4
- De fiscale fiche 281.10
Daarnaast is het belangrijk om je, wanneer je in Vlaanderen woont, aan te melden bij de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) binnen de 8 dagen na het einde van je opzegtermijn.
Je bent ontslagen: waar heb je recht op?
Wanneer je ontslagen wordt, geniet je als werknemer verschillende rechten. Deze rechten kunnen per situatie variëren. We vermelden hieronder de belangrijkste vergoedingen en rechten die je kunt claimen:
- Opzegtermijn of opzegvergoeding. Als werknemer heb je recht op een opzegtermijn, gebaseerd op je arbeidsovereenkomst en anciënniteit. Geeft je werkgever jou geen opzegtermijn? Dan moet hij een opzegvergoeding betalen, die overeenkomt met het loon dat je tijdens je opzegtermijn zou hebben verdiend.
- Vakantiegeld en eindafrekening. Heb je nog vakantiedagen over? Heb je nog met openstaande overuren? Of kom je voor vakantiegeld en/of een bonus in aanmerking? Daar blijf je uiteraard recht op hebben. Je werkgever betaalt dit doorgaans simultaan met de laatste uitbetaling van loon.
- Sollicitatieverlof. Zodra je opzegtermijn start, heb je recht op sollicitatieverlof. Voor een voltijdse medewerker gaat het meestal om één dag per week, die je eventueel kunt opsplitsen en opnemen in twee halve dagen. Dit sollicitatieverlof wordt volledig betaald door je werkgever en de opzegtermijn loopt gewoon door.
- Werkloosheidsuitkering. Het kan zijn, afhankelijk van het aantal arbeidsdagen in loondienst en het voldoen aan een aantal voorwaarden, dat je na je ontslag recht hebt op een werkloosheidsuitkering. Je hebt hier een correct ingevuld C4-formulier voor nodig van je werkgever, waarmee je via een uitbetalingsinstelling (ABVV, ACLVB, ACV of Hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen) een aanvraag kunt indienen bij de RVA (Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening).
Wat kan je doen bij een onterecht ontslag?
Als je vindt dat je ontslag onterecht is, is het essentieel om snel te handelen. Er bestaan in België meerdere mogelijkheden om een onrechtmatig ontslag aan te vechten. Hier zijn enkele stappen die je kunt ondernemen:
- Raadpleeg een advocaat. Een ervaren ontslagspecialist of advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht kan je zaak onderzoeken om je slaagkansen in kaart te brengen. Zo word je niet alleen begeleid tijdens het hele proces, maar krijg je ook advies over alle mogelijke juridische stappen die je kunt nemen.
- Controleer de motivering. Vraag je werkgever om een schriftelijke motivering van je ontslag. Als werknemer in de privésector is het jouw recht om deze informatie te ontvangen. Als je vermoedt dat de opgegeven reden onterecht of ongeldig is, kan je verdere stappen ondernemen.
- Kennelijk onredelijk ontslag. Als je ontslag niet gebaseerd is op objectieve en redelijke feiten, kan je als werknemer een bijkomende schadevergoeding eisen. Ook wanneer er sprake is van discriminatie op basis van leeftijd, afkomst, religieuze overtuigingen of geslacht, maak je aanspraak op een schadevergoeding.
Ontslagen worden is een ingrijpende gebeurtenis. Desalniettemin is het belangrijk om je rechten te kennen, zodat je na je ontslag de juiste stappen kunt ondernemen. Zorg voor een punctuele afhandeling van je administratie, controleer of je werkgever alle verplichtingen nakomt en neem alle mogelijkheden grondig onder de loep. Ben je bovendien van mening dat je onterecht ontslagen bent? Aarzel dan niet om juridische hulp in te schakelen. Een advocaat arbeidsrecht kan je bijstaan om ervoor te zorgen dat je krijgt wat je verdient.
Heb je juridische vragen over je ontslag of vermoed je dat je onterecht bent ontslagen? Neem dan vandaag nog contact op met ons advocatenkantoor. We adviseren je graag.